Nalewka kminkowa

0 (0 ocen)

Ma wspaniały , lekko cierpki smak. Jest pomocna w dolegliwościach żołądkowych.

Składniki:

  • 2 szklanki kminku
    5 l wody
    50 dag cukru
    5 dag drożdży
    20 dag rodzynków

Nalewka kminkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i ciepłej wody , odstawić do wyrośnięcia. Resztę cukru rozpuścić w szklance gorącej , przegotowanej wody i ostudzić. Kminek zalać pozostałą wodą i gotować 15 min.
    Odstawić na godzinę i przecedzić. Połączyć z syropem cukrowym i drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce.
    Kiedy płyn się spieni , nalać do butelek, do każdej włożyć po kilka rodzynek.
    Butelki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Podawać z plasterkiem cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy