Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie szczególnie smakuje w upalne dni

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    -1 jajko
    -500 ml mleka
    - 40 dag mąki
    -szczypta soli
    - łyżka oleju rzepakowego

    Farsz:
    -½ kg szpinaku (surowego albo mrożonego)
    -kostka sera feta
    -duża cebula
    -łyżka oliwy
    -pieprz

    Sos czosnkowy:
    -2 ząbki czosnku
    --mały kubeczek jogurtu
    -łyżka majonezu

Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-205krsc 1. Jajko roztrzepujemy w misce, dodajemy resztę składników i mieszamy. Jeżeli ciasto jest za gęste to dodajemy mleka, zaś jeżeli za rzadkie to dosypujemy mąki. Naleśniki smażymy na złoty kolor.
  • image-0yjkqd9 2. Cebulę kroimy w prążki i podsmażamy na oliwie, gdy się delikatnie zarumieni dodajemy szpinak i dusimy aż pomniejszy swoją objętość i ściemnieje. Następnie dodajemy ser feta i dokładnie mieszamy do połączenia się składników, smażymy jeszcze chwilkę, na koniec przyprawiamy pieprzem.
  • image-01q7t1b 3. Mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Na naleśniki wykładamy farsz ze szpinaku i składamy. Całość polewamy sosem czosnkowym.

Porady

Jeżeli używamy świeżego szpinaku, ważne jest, ąby przed usmażeniem drobno go posiekać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy