Naleśniki z owocami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne naleśniki z syropem klonowym i sezonowymi owocami.

  • 20 min

Składniki:

  • Naleśnik:
    jajko - 1 szt
    mąka
    mleko

    Dodatki:
    syrop klonowy - 2 łyżki
    ulubione owoce (borówki, maliny, porzeczka, agrest)

Naleśniki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć naleśniki (chyba każdy z nas kiedyś to robił) :) Rozbić jajko, dodać trochę mleka i mąki - roztrzepać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodać szczyptę soli i odrobine cukru aby się ładnie przyrumieniły na patelni.
    Usmażone naleśniki polewamy syropem klonowym i posypujemy ulubionymi sezonowymi owocami. Świetnie sprawdzi się także dodatek mięty, który wniesie odrobinę świeżości i lekkości.

Porady

Naleśniki można podawać z dowolnymi owocami, ale skoro obecnie mamy lato i ogrody pełne słodkich skarbów to najlepsze są te sezonowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy