NADZIANE STWORKI

0 (0 ocen)

Jest to dekoracja moich nadzianych babeczek.Może nie sa zbyt efektowne ale bardzo smaczne.

Składniki:

  • 1 op. Nadzianych Babeczek z budyniem waniliowym
    12 łyżeczek namoczonych w spirytusie rodzynek i moreli

    Do dekoracji
    250 ml.śmietany 30%
    100 g.białej czekolady
    2 śmietan fix
    24 szt.migdałów prażonych w całości
    12 szt.kulek czekoladowych
    24 szt.orzechów nerkowca
    12 szt. dużych rodzynek
    pisaki czekoladowe z białej i gorzkiej czekolady,perełki spożywcze,listki melisy.

Nadziane stworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziane stworki 1. Przygotować ciasto i budyń w/g przepisu na opakowaniu.Wcześniej namoczyć rodzynki i pokrojone w kostkę morele w spirytusie,osączyć.
  • nadziane stworki 2. Do załączonych foremek papierowych nakładać po łyżeczce ciasta,1/2 łyżeczki budyni i 1 łyżeczkę namoczonych owoców.
  • nadziane stworki 3. Całość przykryć pozostałym ciastem babkowym.Ułożyć na blaszce do pieczenia.
  • nadziane stworki 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180% i piec około 30 min.Przestudzić.
  • 5. Śmietanę przelać do rondelka,dodać połamaną czekoladę i mieszając podgrzewać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady,mocno schłodzić.
  • 6. Do schłodzonej śmietany dodać śmietan fixy i ubijać do gęstości.
  • 7. Za pomocą dekoratora do kremów nałożyć ubitą śmietanę na babeczkach.
  • nadziane stworki 8. Z kulek czekoladowych zrobić główkę stworka,pisakami zaznaczyć oczy.nos,usta.Z migdałów ułożyć uszy,z rodzynek brzuszek a z połówek nerkowca ręce i nogi.Pisakiem z gorzkiej czekolady popisać włosy i zarysy rąk i nóg w/g uznania.Boki posypać perełkami spożywczymi,ozdobić listkiem melisy.Ułożyć na półmisku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy