Kruszon muffins

0 (0 ocen)

  • 50 min

moje koło ratunkowe na spontaniczne spotkanie ze znajomymi

  • 50 min

Składniki:

  • NA MUFFINY:
    - pół kostki rozpuszczonej margaryny - lekko przestudzonej
    - szklanka maślanki lub mleka
    - 2 jajka
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - odrobina aromatu do ciasta

    NA KRUSZONKĘ:
    - 50 g margaryny
    - 3 łyżki cukru
    - pół szklanki mąki

    BUDYŃ:
    - 1,5 szklanka mleka
    - 3 łyżki cukru
    - budyń czekoladowy

Kruszon muffins - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń ugotować w tradycyjny sposób i odstawić go do wystudzenia.
  • 2. W tym czasie zarobić ciasto na kruszonkę, urabiając podane składniki delikatnie palcami.
  • 3. Mokre składniki na muffiny wymieszać w garnku i wsypać do nich suche. Całość wymieszać za pomocą rózgi tylko do połączenia składników.
  • studzące się muffinki 4. Papilotki na muffiny wypełnić w następujący sposób: 2 łyzeczki masy, łyżeczka budyniu, ponownie 1-2 łyżeczki masy i na koniec krucha posypka.
    Babeczki piec w 180 stopniach przez około 25 minut. Studzić na kratce!

Porady

z podanych składników udało mi się upiec 16 muffinek, ale jeżeli chcemy uzyskać bardziej wypasione babeczki można do każdej formy ponakładać większe porcje ciasta i zrobić ich tylko 12 :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy