Mus dyniowo-jabłkowy z żurawiną

0 (0 ocen)

Taki mus to prawdziwy skarb w lodówce i spiżarni ;) Nadaje się do wielu dań, jako dodatek do owsianki, deseru, ciasta.

Składniki:

  • 2 kg dyni ( obranej i wypestkowanej )

    1 szklanka wody

    1 kg jabłek

    skórka starta z 1 cytryny

    sok z 1 cytryny

    2 szklanki cukru

    pół łyżeczki mielonego imbiru

    2 łyżeczki cynamony

    100g suszonej żurawiny

Mus dyniowo-jabłkowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, dolewamy wodę i dusimy(na małym ogniu) pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy dynia zacznie się rozpadać dodajemy obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Gdy masa zaczyna gęstnieć, zdejmujemy z ognia i delikatnie rozdrabniamy blenderem. Ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy cukier oraz przyprawy. Mieszamy często, uważając ponieważ mus bardzo pryska. Gdy konsystencja jest odpowiednia, zdejmujemy mus z ognia. Dodajemy suszoną żurawinę. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, a następnie pasteryzujemy przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy