Muffinki piernikowe

0 (0 ocen)

Muffinki o smaku piernika z dodatkiem musu jabłkowego.

Składniki:

  • 1/4 szklanki musu jabłkowego
    1/4 szklanki miodu
    1/4 szklanki brązowego cukru
    2 łyżki oleju
    1 łyżka melasy
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    2 jajka

    1 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki mielonych gozdzików
    1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Muffinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce zmieszać składniki mokre: mus jabłkowy,
    miód, olej, melasę, mleko, jajka, jogurt i cukier.
    Przesiać do nich składniki suche: mąki, sodę,
    proszek i przyprawy. Wymieszać tylko do nawilżenia
    składników. Nałożyć do papilotek i piec w 180
    stopniach przez 20-25 minut. Gdy ostygną polać polewą
    czekoladową lub lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy