Muffinki kokosowe z suszonym morelami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

słodziutkie, pyszniutkie, doskonałe by zauroczyć każdego i trafić przez żołądek do serca:)))

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na około 16 sztuk:
    2 ½ szklanki mąki
    ¾ szklanki cukru trzcinowego drobnego
    ½ szklanki cukru białego drobnego
    1 ½ łyżeczki sody
    50 g moreli suszonych
    ¾ szklanki wiórek kokosowych (mogą być kolorowe, ja użyłam różowych i zielonych)
    ½ szklanki rodzynek

    50 g margaryny
    2 jajka
    1 szklanka mleka

Muffinki kokosowe z suszonym morelami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele kroimy w kostkę. Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
  • 2. W jednej miseczce mieszamy suche składniki (razem z rodzynkami, morelami i kokosem).
  • 3. Do drugiej wbijamy jajka, rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, roztopioną margarynę i mieszamy trzepaczką.
  • 4. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką (jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać więcej mleka).
  • 5. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Porady

Upieczone możemy udekorować np. lukrem i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy