Muffinki kokosowe

4.48 (167 ocen)

  • 45 min

Tak naprawdę to pyszne małe bułeczki, delikatne, z kokosowym posmakiem. Stopień trudności równa się praktycznie zeru, robi się je w kilka minut, wystarczy pół godziny w piekarniku i już gotowe.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:
    Suche składniki:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 pełne łyżki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/3 szklanki drobnych wiórek kokosowych
    Mokre składniki:
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 jajko
    0,5 szklanki słodkiej śmietanki
    1/3 szklanki pełnotłustego mleka
    Dodatkowo:
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uomt83 1. Przygotowanie:
    Suche składniki mieszam łyżką w dużej misce, mokre w drugiej. Mokre przelewam do suchych i mieszam tylko tyle, żeby wszystko się połączyło (ciasto będzie dość gęste). Od razu przekładam ciasto do foremek, mniej więcej do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Gdy babeczki wystygną, oprószam je cukrem pudrem.

Porady

Można je zamrozić w szczelnym pojemniku i mieć pod ręką w razie potrzeby (żeby po rozmrożeniu były równie pyszne jak tuż po upieczeniu, trzeba każdą zamrożoną babeczkę zawinąć w folię aluminiową i przez 15 minut piec w 175 stopniach C.)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować