Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi.

0 (0 ocen)

. Do tego ciasta dobre są też lody miętowo-czekoladowe

Składniki:

  • 4 jajka
    175 g cukru
    100 g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    500 g lodów wiśniowo-śmietankowych
    50 g czekolady

Mrożone ciasto czekoladowe z lodami wiśniowo-śmietankowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
    Dodać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, wymieszać dokładnie.
    Nałożyć do formy z kominkiem, 23cm.lekko natłuszczonej
    i piec w temp.180stop.przez 30 minut.
    Zostawić w formie do przestygnięcia i następnie wyjąć.
    Ściąć z wierzchu plaster o grubości 1 cm.
    Z reszty za pomocą noża i łyżki usunąć ciasto pozostawiając wokół i na dnie ściankę grubości 1 cm.
    Z zamrażalnika wyjąć lody ,utrzeć łyżką, aż trochę zmiękną i wypełnić nimi ciasto.
    Przykryć wcześniej odciętym plastrem i zamrażać przynajmniej przez 2 h.
    Dobrze smakuje polane czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy