Miniserniczki

0 (0 ocen)

Małe a cieszy.

Składniki:

  • 15 dag serka homogenizowanego
    15 dag twarogu
    1 dag mąki ziemniaczanej
    1 białko z małego jajka
    4 dag cukru
    1 dag kakao
    1 dag masła
    3 dag herbatników
    1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania foremek.

Miniserniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miniserniczki 1. Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać masło i dokładnie wymieszać.
    Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremek silikonowych. Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.
    Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
    Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy