15 dag serka homogenizowanego
15 dag twarogu
1 dag mąki ziemniaczanej
1 białko z małego jajka
4 dag cukru
1 dag kakao
1 dag masła
3 dag herbatników
1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania foremek.
1.Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać masło i dokładnie wymieszać.
Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremek silikonowych. Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.
Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Komentarze