MAKARON PAPPARDELLE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pappardelle zwykle podaje się z gęstymi ,ciężkimi sosami, złamałam tą regułę i połączyłam go z mieszanką szynki parmeńskiej i pomidorów.

  • 30 min

Składniki:

  • Makaron Pappardelle
    6 plastrów szynki parmeńskiej
    10 pomidorków koktajlowych
    5 pomidorów suszonych
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    oliwa z oliwek do smażenia
    parmezan do posypania
    sól i pieprz do przyprawienia

Makaron pappardelle z szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu pamiętając, aby po ugotowaniu nie przelewać go zimna wodą. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej zmiażdżone ząbki czosnku. Do czosnku dodajemy podarte plastry szynki oraz pokrojone suszone pomidory i pomidorki koktajlowe (najlepiej bez skórki). Pod koniec smażenia do składników na patelni dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego oraz ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku i podajemy posypane parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy