Łosoś na pomarańczowo

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lubię łososia i przygotowuję go na różne sposoby. Ten przepis jest bardzo łatwy a łosoś palce lizać:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Filet z łososia ok 600g
    1 pomarańcza
    2-3 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy (łagodnej)
    sól, pieprz

Łosoś na pomarańczowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś na pomarańczowo 1. Łososia płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przyprawiamy solą i pieprzem.
    Wyciskamy sok z połowy pomarańczy, mieszamy go z miodem i musztardą. Powstałą marynatą smarujemy łososia i układamy na folii aluminiowej w naczyniu do pieczenia. Na wierzchu łososia układamy plastry z drugiej połówki pomarańczy. Chłodzimy w lodówce ok.1 godziny. Następnie rybę pieczemy ok 30 minut w piekarniku. Następnie należy odwinąć górną część foli i dopiec jeszcze około 5 minut.
    Ryba najlepiej smakuje z grillowanymi warzywami:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy