Lody truskawkowe z musem

0 (0 ocen)

Pyszne domowe lody mocno truskawkowe z lekką nutą kwaśnego smaku.

Składniki:


  • 1 puszka mleka słodzonego 530g
    400 ml zimnej kremówki 30%
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    400 g świeżych truskawek
    3 łyżki soku z cytryny
    100 g truskawek na mus

Lody truskawkowe z musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć i obrać z szypułek truskawki. Zmiksować w blenderze kielichowym razem z ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, zimnym mlekiem na jednolitą masę i przelać do miski. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy truskawkowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Zmiksować na mus truskawki(100g). Do pojemnika wlewamy na przemian porcję masy truskawkowej i polewamy musem truskawkowym. Pojemnik szczelnie zamykamy i wkładamy co najmniej na 6-8 godzin do zamrażarki.

Porady

Jeśli lody są długo w zamrażarce wyjmujemy je około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy