Lody rabarbarowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar, cukier włożyć do garnka i gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aż z rabarbaru zrobi się jednolita masa.
Przestudzić. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki na godzinkę.
Schłodzoną masę zmiksować z zimnym jogurtem. Otrzymaną masę przelać do pojemnika i zamrażać. Wyjąc po godzinie i zmiksować. Ponownie zamrażać.(jeszcze raz miksujemy ponieważ podczas zamrażania wytwarzają się kryształki lodu należy je rozbić) Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji. Pod koniec zmrażania dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki, dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
Porady
Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki.
Komentarze