Lody rabarbarowo- truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla osób które lubią rabarbar i truskawki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400g rabarbaru, drobno pokrojonego
    100g cukru
    250 ml jogurtu naturalnego
    około 15 dużych truskawek

Lody rabarbarowo- truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar, cukier włożyć do garnka i gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, aż z rabarbaru zrobi się jednolita masa.
    Przestudzić. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki na godzinkę.
    Schłodzoną masę zmiksować z zimnym jogurtem. Otrzymaną masę przelać do pojemnika i zamrażać. Wyjąc po godzinie i zmiksować. Ponownie zamrażać.(jeszcze raz miksujemy ponieważ podczas zamrażania wytwarzają się kryształki lodu należy je rozbić) Czynność tą powtarzamy jeszcze dwa razy aż lody nabiorą odpowiedniej konsystencji. Pod koniec zmrażania dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki, dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

Porady

Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy