Lodowe tiramisu

5 (4 ocen)

Pyszny zimny deser, w sam raz na upalny dzień.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany 30%
    80 g cukru pudru
    7 długich biszkoptów
    1/4 szklanki mocnej kawy
    1 łyżka likieru amaretto
    kakao do posypania

    Forma: 26/12/7

Lodowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawa 1. Zaparzyć mocną kawę. Po wystygnięciu dodać likier.
  • Śmietana z cukrem 2. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem.
  • Z serkiem 3. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować.
  • W formie 4. Masę wylać do formy wyłożonej folią spożywczą i wyrównać.
  • Biszkopty z kawą 5. Biszkopty umoczyć w kawie.
  • Układanie biszkoptów 6. Masę przykryć biszkoptami, lekko wcisnąć.
  • Gotowe do zamrożenia 7. Przykryć folią i na 6 godzin wstawić do zamrażarki. Przed podaniem oprószyć kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy