Łabędzie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Łabędzie wykonane z karpatkowego ciasta z puszystym kremem - robią furorę na każdym przyjęciu.

  • 50 min

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    20 dag mąki tortowej
    10 dag masła
    250 ml wody
    5 jajek
    szczypta soli
    cukier puder
    składniki na krem:
    2 szkl mleka
    cukier waniliowy
    3/4 szkl cukru
    1 kostka masła/margaryny
    1 budyń waniliowy/smietankowy
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka mąki tortowej

Łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ważne aby przygotowane przez nas "kuleczki" -ptysie nie były duże dlatego, że podczas pieczenia dużo urosną 1. ciasto
    masło z wodą i szczypta soli doprowadzic do wrzenia w średnim garnku, jednym ruchem wsypać mąkę i dalej gotowac na małym ogniu ciągle mikeszając drewniana łyżką.gdy ciasto będzie jednolite zdjąć z ognia i przestudzić- około 5 min. stopniowo dodajemy lekko rozmieszane jaja mieszając jednocześnie mikserem aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, a na pergamin wykładamy łyżeczką małe porcje ciata w formie ptysiów - tyle ile zrobimy "kuleczek" tyle samo robimy ciasteczek w formie cyfry "2"( będą to szyje dla łabędzi).pieczemy około 20 min w 200st .kiedy przestygną okrągłe kuleczki przekrawamy na pół, a z kolei górę ptysia na następną połówkę (będą to skrzydła).
    krem:
    1,5 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i obie mąki- kiedy mleko zacznie wrzeć gotujemy jak budyń. studzimy. kiedy masa wystygnie miksujemy stopniowo dodając utarte masło.
    wykonanie łabędzia:
    na spód naszego rozkrojonego ptysia nakładamy krem i wbijamy szyję dołem cyfry "2" do kremu. przedrojoną na połówki górę ptysia wkładamy jako skrzydła. Delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
    ( Jeśli ktoś chce można rozpuścić troszkę czekolady i wykałaczką zrobić oczy łabędzia)

Komentarze

Podobne przepisy