1.ciasto
masło z wodą i szczypta soli doprowadzic do wrzenia w średnim garnku, jednym ruchem wsypać mąkę i dalej gotowac na małym ogniu ciągle mikeszając drewniana łyżką.gdy ciasto będzie jednolite zdjąć z ognia i przestudzić- około 5 min. stopniowo dodajemy lekko rozmieszane jaja mieszając jednocześnie mikserem aż do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, a na pergamin wykładamy łyżeczką małe porcje ciata w formie ptysiów - tyle ile zrobimy "kuleczek" tyle samo robimy ciasteczek w formie cyfry "2"( będą to szyje dla łabędzi).pieczemy około 20 min w 200st .kiedy przestygną okrągłe kuleczki przekrawamy na pół, a z kolei górę ptysia na następną połówkę (będą to skrzydła).
krem:
1,5 szkl mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i obie mąki- kiedy mleko zacznie wrzeć gotujemy jak budyń. studzimy. kiedy masa wystygnie miksujemy stopniowo dodając utarte masło.
wykonanie łabędzia:
na spód naszego rozkrojonego ptysia nakładamy krem i wbijamy szyję dołem cyfry "2" do kremu. przedrojoną na połówki górę ptysia wkładamy jako skrzydła. Delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
( Jeśli ktoś chce można rozpuścić troszkę czekolady i wykałaczką zrobić oczy łabędzia)
Komentarze