Pyszne, wiosenne, fantazyjne danie - jednocześnie lekkie, doskonałe na obiad jak i na kolację na ciepło.
60 min
Składniki:
1 większy bakłażan
2 piersi z kurczaka
1 duża papryka
starty ser żółty
4 duże ząbki czosnku
papryka ostra
przyprawa do kurczaka
oregano
bazylia
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Kurczak w bakłażanie z sosem paprykowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na 2 części, wydrążamy środek, solimy. Po kilku minutach wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem, usuniemy w ten sposób goryczkę.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, smażymy. Przygotowanego kurczaka faszerujemy bakłażany posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 160 stopni.
3.Sos paprykowo-czosnkowy, czosnek obieramy, kroimy, przysmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz resztę bakłażana, który został nam z wydrążonych łódek, doprawiamy solą,pieprzem, oregano oraz ostrą papryką, dusimy na małym ogniu ok. 10minut. Podajemy razem z upieczonymi faszerowanymi bakłażanami.
Komentarze