Kurczak w bakłażanie z sosem paprykowo-czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, wiosenne, fantazyjne danie - jednocześnie lekkie, doskonałe na obiad jak i na kolację na ciepło.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 większy bakłażan
    2 piersi z kurczaka
    1 duża papryka
    starty ser żółty
    4 duże ząbki czosnku
    papryka ostra
    przyprawa do kurczaka
    oregano
    bazylia
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

Kurczak w bakłażanie z sosem paprykowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażana kroimy wzdłuż na 2 równe części 1. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na 2 części, wydrążamy środek, solimy. Po kilku minutach wycieramy bakłażana papierowym ręcznikiem, usuniemy w ten sposób goryczkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami, smażymy. Przygotowanego kurczaka faszerujemy bakłażany posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy w piekarniku 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Sosem parykowo-czosnkowym można polać bakłażany. 3. Sos paprykowo-czosnkowy, czosnek obieramy, kroimy, przysmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz resztę bakłażana, który został nam z wydrążonych łódek, doprawiamy solą,pieprzem, oregano oraz ostrą papryką, dusimy na małym ogniu ok. 10minut. Podajemy razem z upieczonymi faszerowanymi bakłażanami.

Komentarze

Podobne przepisy