Kubusiowy tort

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten tort zrobiłam na pierwsze urodziny mojego synka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt I :
    12 jajek
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki tortowej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    12 łyżek wody
    Biszkopt II:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki tortowej
    1/8 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 łyżki wody
    Krem maślany:
    1 margaryna
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    Dekoracje:
    0,5 litra kremówki
    cukier według uznania
    barwniki spożywcze(żółty, zielony, czerwony, niebieski )
    pisak spożywczy czarny
    motylki cukrowe


Kubusiowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Biała oddzielić od żółtek.Ubić je na sztywną piane z cukrem dodać wody i stopniowo żółtka.Później przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakaem. Gotowe ciasto przelać do formy o wymiarach 25 x 40 piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min
    Drugi biszkopt zrobić tak samo jak pierwszy i przełożyć do formy w kształci misia
  • 2. Krem: Jajka ubić na parze z cukrem. Gdy zbieleją odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej Następnie utrzeć margarynę potem dodawać stopniowo ubite jajka i czekoladę
  • 3. Upieczone i ostudzone biszkopty przekroić i przełożyć kremem. Kremówkę ubić z cukrem dodać barwniki i udekorować tort

Porady

biszkopt nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy