Kruche kryształowe gwiazdki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najzwyklejsze kruche ciasteczka upieczone w kształcie małych gwiazdeczek, oblane białą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła.Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową.

Składniki:

  • 300g mąki
    kostka masła (200g)
    100g cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli

    biała czekolada
    niebieski cukier kryształ

Kruche kryształowe gwiazdki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką do ciasta. Dodaj jajko, szczyptę soli i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić.

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy