Kratownica szpinakowa - ciasto francuskie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis jest świetny, ponieważ łączy w sobie to, co lubię najbardziej...szpinak, czosnek, ciasto francuskie i ser żółty. Ma też polski akcent (ser biały), jest banalnie prosty, szybki do wykonania, a sprawia wrażenie wykwintnego i skomplikowanego.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 gotowe ciasta francuskie
    2 worki szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    25 dag sera żółtego
    30 dag sera białego
    4 jajka
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pierz

Kratownica szpinakowa - ciasto francuskie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podgrzej szpinak tak, aby cała woda z niego odparowała. Odstaw do ostygnięcia. Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach, a biały rozkrusz na małe kawałki. Przestygnięty szpinak i sery wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem. Do gotowej masy dodaj ubite 3 białka z żółtkami. Rozwiń jedno ciasto, nałóż na nie masę szpinakową i przykryj je drugim ciastem (pociętym w podłużne paski, nakładanym tak, aby powstała kratownica).

Porady

Obserwuj ciasto w czasie pieczenia. W zależności od piekarnika, czas pieczenia może się różnić. Przekąska będzie gotowa, gdy ciasto lekko podrośnie i będzie przyrumienione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy