Kotleciki grzybowe w panko

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kotleciki grzybowe w panko

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
    1 bułka
    1 cebula
    1 szkl. orzechów włoskich
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 jajka surowe
    2 łyżki bułki tartej
    szczypta soli i pieprzu
    panierka panko (lub bułka tarta) do panierowania

Kotleciki grzybowe w panko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy przez noc, a następnie gotujemy przez 20-25 minut. Ugotowane i ostudzone grzyby mielimy z zeszkloną na odrobinie oliwy cebulą, namoczoną w mleku bułką (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru mleka) oraz orzechami i jajkami ugotowanymi na twardo. Do zmielonej masy dodajemy ok. 2 łyżek suchej bułki tartej (jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy jeszcze trochę) i 2 jajka surowe, a także odrobinę soli i pieprzu. Masę mieszamy, formujemy z niej małe kotleciki, które obtaczamy w panierce panko lub bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Komentarze

Podobne przepisy