Korniszony domowym sposobem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki małe gruntowe
    Zalewa ( proporcje ) : 1 butelka octu
    5 butelek wody
    3 łyżki soli
    10 łyżek cukru
    Ponadto : ziele angielskie
    czarny pieprz
    liść laurowy
    czosnek
    gorczyca
    marchewka
    liście selera
    koper
    chrzan korzeń i liść
    cebulka

Korniszony domowym sposobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Korniszony 1. Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki.

    Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki. Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w kąpieli wodnej przez około 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy