Koreczki śledziowe z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę, ocet, wrzucamy ziarenka gorczycy, ziele angielskie, sól, cukier pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Płaty śledziowe moczymy w mleku 2-4 godziny. Odsączamy i płuczemy.
3.Płaty kroimy wzdłuż na pół. Zwijamy w ruloniki. W każdy rulonik wciskamy połówkę oliwki. Koreczki układamy w głębokim półmisku. Polewamy zalewą octową. Zalewa powinna je przykryć. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na noc.
4.Gotowe koreczki podajemy posypane natką pietruszki lub oregano.
Porady
Długość moczenia śledzi zależy od tego jak bardzo są słone.
Komentarze