koreczki śledziowe z oliwkami

0 (0 ocen)

Banalnie proste, a zarazem pyszne i pięknie wyglądające koreczki śledziowe.

Składniki:

  • 5 -6 płatów śledziowych
    3 białe cebule
    litr wody
    łyżka soli morskiej
    250 ml octu z białego wina
    łyżeczka cukru
    2 liście laurowe
    łyżka ziaren białej gorczycy
    łyżka kolorowego pieprzu
    ziele angielskie około 10 ziaren

    słoiczek oliwek z papryką około 250ml
    zielenina do posypania np. pietruszka, oregano

Koreczki śledziowe z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wrzucamy ziarenka gorczycy, ziele angielskie, sól, cukier pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Zalewę doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Płaty śledziowe moczymy w mleku 2-4 godziny. Odsączamy i płuczemy.
  • 3. Płaty kroimy wzdłuż na pół. Zwijamy w ruloniki. W każdy rulonik wciskamy połówkę oliwki. Koreczki układamy w głębokim półmisku. Polewamy zalewą octową. Zalewa powinna je przykryć. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na noc.
  • 4. Gotowe koreczki podajemy posypane natką pietruszki lub oregano.

Porady

Długość moczenia śledzi zależy od tego jak bardzo są słone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy