Koreczki śledziowe z burakiem, żurawiną i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus zaparzamy. Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół i zwijamy. Spinamy łodyżką rozmarynu. W środek każdego śledziowego zawiniątka wkładamy kuskus.
2.Buraka obieramy i kroimy na pół. Każdą połówkę kroimy na bardzo cienkie półplasterki. Na koreczkach śledziowych układamy różyczki z buraka.
3.Na patelni karmelizujemy żurawinę z dodatkiem miodu, listków rozmarynu i szczyptą soli, gdy przestanie strzelać wykładamy ją na talerzach.
4.Całość ozdabiamy natką pietruszki, bazylią kolendrą i posypujemy czarnuszką oraz złotym siemieniem lnianym. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale lepiej smakuje, gdy odstoi godzinę w lodówce.
Komentarze