koreczki śledziowe z burakiem, żurawiną i kuskusem

0 (0 ocen)

Koreczki śledziowe w formie uroczych różyczek pięknie się prezentują, a jednocześnie pysznie smakują.

Składniki:

  • proporcje na 4 koreczki:

    zestaw A:
    składniki podstawowe:
    2 płaty śledziowe w oleju
    4 łyżki kaszki kuskus
    1 upieczony burak w mundurku

    składnik podstawowy dodatkowy:
    150 g świeżej żurawiny

    składniki robocze:
    skórka i sok z cytryny
    gałązka świeżego rozmaryny
    1-2 łyżki miodu
    szczypta soli
    zioła prowansalskie

    dekoracja:
    natka pietruszki
    listki bazylii i kolendry
    złote siemię lniane
    czarnuszka

Koreczki śledziowe z burakiem, żurawiną i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c0mrsi 1. Kuskus zaparzamy. Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny oraz ziołami prowansalskimi. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół i zwijamy. Spinamy łodyżką rozmarynu. W środek każdego śledziowego zawiniątka wkładamy kuskus.
  • 2. Buraka obieramy i kroimy na pół. Każdą połówkę kroimy na bardzo cienkie półplasterki. Na koreczkach śledziowych układamy różyczki z buraka.
  • 3. Na patelni karmelizujemy żurawinę z dodatkiem miodu, listków rozmarynu i szczyptą soli, gdy przestanie strzelać wykładamy ją na talerzach.
  • 4. Całość ozdabiamy natką pietruszki, bazylią kolendrą i posypujemy czarnuszką oraz złotym siemieniem lnianym. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale lepiej smakuje, gdy odstoi godzinę w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy