Kopytka z masłem szałwiowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaki Italii goszczą w mojej kuchni średnio raz w tygodniu - teraz postanowiłam połączyć kopytka z masłem szałwiowym

  • 30 min

Składniki:

  • Pół kg ziemniaków
    1 żółtko
    2/3 szklanki mąki
    Pół kostki masła
    Mały pęczek świeżej szałwii
    Sól, pieprz

Kopytka z masłem szałwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa, studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtko i mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto.

    Z ciasta formujemy wałeczki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki.
    Wrzucamy je na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżkę oliwy aby się nie sklejały i gotujemy 1- 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy