Kompot jabłkowo-gruszkowy z rabarbarem

0 (0 ocen)

smak lata

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    2 długie laski rabarbaru
    2 gruszki
    2 łyżki cukru waniliowego domowego

Kompot jabłkowo-gruszkowy z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki wrzucić do garnka.
    Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałeczki. Wrzucić do jabłek. Gruszki należy obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrojone na kawałki wrzucić do garnka. Zalać wodą lekko ponad poziom owoców, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20-30 minut do miękkości owoców. Pod koniec dodać cukier waniliowy. Jeśli jabłka są z gatunku kwaśnych można dodać więcej cukru. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy