Kolorowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto wielokolorowe przełożone kremem z czekoladą zasługuje by gościć na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • jajka 5 szt
    cukier 1 szkl
    mąka 1 szkl
    olej 1/4 szkl
    woda 1/4 szkl
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    kakao 1 kopiasta łyżka
    mak suchy 1/2 szkl
    wiórki kokosowe 3/4 szkl
    powidła

    krem

    budyń waniliowy 2 szt
    mleko 2,5 szkl
    cukier 4-5 łyżek
    czekolada 1 tabliczka
    kakao 1 łyżka
    masło albo margaryna 1 szt 250g

Kolorowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Czekoladę połamać na drobne kawałki i wmieszać do budyniu aż zmięknie. Czekolada może być z nadzieniem np toffi. Budyń wystudzić i zmiksować z masłem dodając kakao.

    Ciasto:
    Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olej z wodą. Krótko zmiksować i rozdzielić ciasto do trzech pojemników. Do jednego pojemnika z ciastem dodać kakao, do drugiego mak, a do trzeciego wiórki. Każde ciasto wymieszać i wylać do przygotowanej blaszki.
    Ciasto z kakao, z makiem i wiórkami kokosowymi. Piec ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na pół, spodnią część ciasta posmarować powidłami ja miałam śliwkowe.
    Wyłożyć przygotowany krem i rozsmarować, a następnie przykryć drugim blatem.
    Ciasto można lekko nasączyć, polać polewą czekoladową albo zasmarować częścią kremu i zasypać wiórkami kokosowymi ,Blaszka 24/38cmm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy