Kolorowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru. Czekoladę połamać na drobne kawałki i wmieszać do budyniu aż zmięknie. Czekolada może być z nadzieniem np toffi. Budyń wystudzić i zmiksować z masłem dodając kakao.
Ciasto:
Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olej z wodą. Krótko zmiksować i rozdzielić ciasto do trzech pojemników. Do jednego pojemnika z ciastem dodać kakao, do drugiego mak, a do trzeciego wiórki. Każde ciasto wymieszać i wylać do przygotowanej blaszki.
Ciasto z kakao, z makiem i wiórkami kokosowymi. Piec ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na pół, spodnią część ciasta posmarować powidłami ja miałam śliwkowe.
Wyłożyć przygotowany krem i rozsmarować, a następnie przykryć drugim blatem.
Ciasto można lekko nasączyć, polać polewą czekoladową albo zasmarować częścią kremu i zasypać wiórkami kokosowymi ,Blaszka 24/38cmm.
Komentarze