Koktajl z młodej rzodkiewki z kefirem

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Dzisiejsza moja propozycja na koktajl to koktajl w wersji wytrawnej na bazie kefiru i młodej rzodkiewki. Idealny na drugie śniadanie, ale nie tylko.
Najczęściej zjadamy dolną część rzodkiewki, a liście wyrzucamy, a liście rzodkiewki mają więcej wartości odżywczych od korzeni. Mają właściwości odtruwające organizm z toksyn. Działają przeciwzapalnie. Liście rzodkiewki są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i żelazo. Poprawiają trawienie i przemianę materii, regulują ciśnienie krwi a nawet wspomagają leczenie żółtaczki. Są dość ostre w smaku dlatego należy pamiętać aby nie przesadzić z ich ilością przygotowując koktajle. Musimy pamiętać, aby wybierać rzodkiewki, które pochodzą z ekologicznych upraw.

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • pęczek młodych liści rzodkiewek (ekologicznych),
    kilka listków pietruszki,
    ok. 300 ml kefiru lub maślanki,
    mały ząbek czosnku,
    szczypta soli, pieprzu i pieprz cayenne ( opcjonalnie do smaku),
    1-2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie do smaku)

Koktajl z młodej rzodkiewki z kefirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki razem z liśćmi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i doprawiamy do samu według uznania. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy