Klops mięsno-buraczany z soczewicą i serem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ten klops to doskonały pomysł na smaczną, domową wędlinkę do pieczywa czy też na łatwe do przygotowania mięso do obiadku :) Dodane do niego świeże buraczki dodają mu wyjątkowego smaku a całość podczas pieczenia otula cały dom pięknym, kuszącym aromatem :) A ta chrupiąca skórka.. - pycha!!!

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki
    100 g soczewicy czerwonej
    100 g buraka
    100 g sera żółtego
    jajko
    mała cebula
    duży ząbek czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do dań Kucharek
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    pieprz czarny mielony
    ¾ łyżeczki gorczycy białej
    3 łyżki bułki tartej
    tłuszcz do wysmarowania naczynia

Klops mięsno-buraczany z soczewicą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka ścieramy w robocie na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Cebulę i ser żółty kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • 3. Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jako, dodajemy buraki, cebulę, czosnek, ser i bułkę tartą, dokładnie wyrabiamy ręką aż składniki się połączą.
  • 4. Z mięsa formujemy rękoma klops, przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C od przykryciem przez około 80 minut (przez pierwsze 40 min piekłam z włączonym termoobiegiem).

Porady

Podajemy do obiadu polane sosem lub kroimy na kanapki :)

Komentarze

Podobne przepisy