Kawa mrożona

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealnie ochładza w upalne popołudnia.

  • 10 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    600 ml zimnego mleka
    4 saszetki kawy rozpuszczalnej
    250 ml kremówki
    4 gałki lodów śmietankowych
    wafelki lub czekolada do dekoracji
    ewentualnie cukier do smaku

Kawa mrożona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzoną kremówkę ubij (możesz ją posłodzić).
  • 2. Do wysokich szklanek wsyp kawę rozpuszczalną. Zalej odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli słodzisz to dodaj także cukier.
  • 3. Dopełnij kawę mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodaj po gałce loda, udekoruj bitą śmietaną i dowolnymi ozdobami cukierniczymi.

Porady

Dodatkowo możesz dodać ulubiony syrop smakowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy