Kaszka manna z jagodami-smaki dzieciństwa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaki z dzieciństwa z wakacji u babci to właśnie taka kaszka manna z jagodami, malinami, wiśniami, najlepszy deser na lato..........SMACZNEGO!!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • woda 3 szklanki, kasza manna 1 szklanka, masło 1 łyżeczka, cukier 3 łyżki, sól 1/2 łyżeczki, mleko 3.2% 1/2 litra

    jagody świeże 1 litr słoik, mąka ziemniaczana 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Kaszka manna z jagodami-smaki dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszka manna z jagodami 1. Zawsze tak kaszkę manną gotuję jak babcia mnie nauczyła, nie przypali się do dna garnka - wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.

    Na wrzątek wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać
  • Kaszka manna z jagodami 2. Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
  • Kaszka manna z jagodami 3. Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy