Kotlety kapuściane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kotlety z kapusty to proste w wykonaniu danie i idealne na postne dni. Do kotletów najczęściej podaję ziemniaczki i buraczki z papryką. Dobry sposób na wykorzystanie kapusty jaka została po robieniu gołąbków. Smacznego!

  • 30 min

Składniki:

  • średnia główka kapusty
    pieprz
    sól
    czosnek granulowany
    bułka tarta
    jajko
    majeranek
    mała cebula

Kotlety kapuściane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Od kapusty odciąć głąb i ugotować do miękkości. Ja często wykorzystuję kapustę, która zostaje od gołąbków tylko dłużej ją gotuję. Po ugotowaniu kapustę tniemy na mniejsze części i odsączamy mocno wodę ( ile się da najwięcej). Mielimy razem z cebulą przez maszynkę. Dodajemy sypką bułkę tartą, która wciągnie nadmiar wody, jajko i doprawiamy przyprawami do smaku. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Świetnie smakują z ziemniaczkami i buraczkami z papryką. Polecam!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy