Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo

0 (0 ocen)

Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..

Składniki:

  • 15 ziemniaków małych
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soli morskiej

    Sos mojo.
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka kminku rzymskiego
    1/3 szklanki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka wody gorącej

Kanaryjskie ziemniaki czyli pomarszczone z sosem mojo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 210stopni.
    Umyte, osuszone ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać oliwą.Potrząsnąć naczyniem ,aby ziemniaki pokryły się oliwką.
    Obsypać solą morską i wstawić do piekarnika.
    Piec 25-30minut ,aż ziemniaki staną się złotobrązowe i lekko pomarszczone.
    W czasie pieczenia ziemniaki dwa razy przemieszać.
    Przygotować mojo.
    Czosnek, kminek i paprykę miksować 1 minutkę. Stopniowo wlewać oliwkę ciągle miksując. Wlać ocet i wodę i jeszcze minutę miksować
    Upieczone ziemniaki podawać gorące z sosem mojo..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy