Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą

4.47 (167 ocen)

  • 50 min

Danie pochodzi z kuchni Irlandzkiej i jest bardzo podobne do śląskiego „Panszkrautu”Najlepiej smakuje podany z zimnym kefirem.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 młoda niewielka kapusta (około 800 g)
    2 łyżki masła
    1 pęczek dymki
    2 łyżki posiekanego koperku
    ¼ szklanki gorącego mleka
    sól
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Colcannon- czyli ziemniaki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • 2. W międzyczasie poszatkować kapustę i poddusić ją na maśle,doprawiając solą.
  • 3. Gdy kapusta jest już miękka,zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić posiekaną dymkę i koperek,całość wymieszać.
  • 4. Gorące ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z ciepłym mlekiem,po czym dodajemy uduszoną kapustę
    Całość mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy w razie konieczności solą.

Porady

Może się zdarzyć iż ziemniaki podczas tłuczenia są za suche(zależy to od rodzaju ziemniaków)wtedy trzeba dodać trochę masła lub więcej mleka(ewentualnie słodkiej śmietanki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować