Kalafior w cieście piwnym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior w cieście piwnym to fajna przekąska w szczególności dla smakoszy piwa.
Polecam

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior
    400 ml piwa
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    1 l oleju do smażenia
    Papryka czerwona ostra lub słodka kto jak lubi
    sól
    pieprz

Kalafior w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalafior w cieście piwnym 1. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( al dente). Odcedzamy i osuszamy.
    Mąkę przesiać dodać jajka piwo przyprawy i całość mieszamy do uzyskania gęstości ciasta naleśnikowego.
    W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złoto brązowego koloru. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
    Podajemy na ciepło SMACZNEGO

    Ja do zrobienia tej potrawy użyłam piwa
    BUDWEISER BUDVAR DARK ponieważ takie miałam i kolor wyszedł ciemnym nie jasny.
    W oryginalnym przepisie użyto piwa jasnego.

Komentarze

Podobne przepisy