Jogurtowa zebra z owocami

0 (0 ocen)

Pyszny i łatwy deser. Cieszy oko i podniebienie.

Składniki:

  • biszkopt:
    > pół szklanki mąki
    > łyżeczka proszku do pieczenia
    > pół szklanki mąki ziemniaczanej
    > 4 jajka
    > pół szklanki cukru
    > kilka kropel zapachu śmietankowego
    > dodatkowo:
    > 500ml jogurtu naturalnego
    > 330 ml śmietany 30%
    > 4 galaretki w dowolnych kolorach
    > szklanka malin
    > szklanka jeżyn
    > 5 łyżek cukru pudru

Jogurtowa zebra z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem. Delikatnie dodajemy. Wlewamy zapach śmietankowy. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.
    > Studzimy.
    > Galaretki rozpuszczamy każdą w szklance wrzątku.
    > Jogurt dzielimy na dwie porcje. Do każdej porcji wlewamy po jednej galaretce.
    > Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy po połowie do masy jogurtowej. Wlewamy stopniowo, na przemian(raz masa jogurtowa raz sama galaretka), robiąc zygzaki. Wciskamy w środek umyte i osuszone owoce. Odstawiamy na całą noc do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy