1 duże lub 2 małe jabłka
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
2-3 łyżki soku z cytryny
220 g jogurtu greckiego
2 łyżeczki słodziku w pudrze lub cukru pudru
¼ łyżeczki cynamonu
2 czubate łyżki płatków owsianych
Deser jogurtowy z grillowanym jabłkiem i prażonymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Za pomocą specjalnego noża wykroić gniazda nasienne i pokroić na grube plastry. Do miski wlać sok z cytryny i wymieszać go z gałką muszkatołową. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
2.Następnie rozłożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Smażyć około 5-7 minut aż owoce będę miękkie. Zdjąć i przestudzić, a następnie pokroić w kostkę.
3.Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać.
Na suchej i czystej patelni uprażyć płatki owsiane. Uważać aby nie przypalić bo będą gorzkie
4.Na dno pucharka wyłożyć grillowanie jabłko, na wierzch dać jogurt i posypać ostudzonymi platkami. Podawać od razu. Smacznego!
Komentarze