Deser jogurtowy z grillowanym jabłkiem i prażonymi płatkami

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i zdrowe, zapraszam:)

Składniki:

  • 1 duże lub 2 małe jabłka
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    2-3 łyżki soku z cytryny
    220 g jogurtu greckiego
    2 łyżeczki słodziku w pudrze lub cukru pudru
    ¼ łyżeczki cynamonu
    2 czubate łyżki płatków owsianych

Deser jogurtowy z grillowanym jabłkiem i prażonymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cxm0pj 1. Jabłka umyć, osuszyć i obrać. Za pomocą specjalnego noża wykroić gniazda nasienne i pokroić na grube plastry. Do miski wlać sok z cytryny i wymieszać go z gałką muszkatołową. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać.
  • image-1yjk8rq 2. Następnie rozłożyć na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej. Smażyć około 5-7 minut aż owoce będę miękkie. Zdjąć i przestudzić, a następnie pokroić w kostkę.
  • image-0l4kp26 3. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać.
    Na suchej i czystej patelni uprażyć płatki owsiane. Uważać aby nie przypalić bo będą gorzkie
  • image-02cga43 4. Na dno pucharka wyłożyć grillowanie jabłko, na wierzch dać jogurt i posypać ostudzonymi platkami. Podawać od razu. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy