Jajka zapiekane w szynce

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niebanalny sposób na bezmięsny obiad polecam szybko i smacznie

  • 60 min

Składniki:

  • 8 ugotowanych na twardo jajek
    8 plasterków szynki wędzonej lub gotowanej
    10 dag sera goudy
    3 pomidory
    1 por mały
    200 ml śmietany 18%
    5 dag masła
    sól pieprz kolorowy do smaku

Jajka zapiekane w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka zawinięte w szynkę 1. Na każdym plasterku szynki układamy po jednym gotowanym jajku i zawijamy jak roladki ,ewentualnie można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.
  • Dodajemy warzywa ,ser 2. Połową masła smarujemy naczynie żaroodporne i układamy zawinięte jajko w szynce na to kładziemy pokrojony i umyty w krążki por i cząstki pokrojonych na ćwiartki pomidorów i posypujemy połową tartego na tarce jarzynowej sera żółtego. Śmietanę doprawiamy solą ,pieprzem kolorowym do smaku i dodajemy resztę startego sera mieszamy i polewamy po wierzchu zapiekankę i wstawiamy do nagrzanego do 210* piekarnika i zapiekamy wszystko 25 minut.
  • 3. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką . Pycha!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy