Niebanalny sposób na bezmięsny obiad polecam szybko i smacznie
60 min
Składniki:
8 ugotowanych na twardo jajek
8 plasterków szynki wędzonej lub gotowanej
10 dag sera goudy
3 pomidory
1 por mały
200 ml śmietany 18%
5 dag masła
sól pieprz kolorowy do smaku
Jajka zapiekane w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na każdym plasterku szynki układamy po jednym gotowanym jajku i zawijamy jak roladki ,ewentualnie można spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały.
2.Połową masła smarujemy naczynie żaroodporne i układamy zawinięte jajko w szynce na to kładziemy pokrojony i umyty w krążki por i cząstki pokrojonych na ćwiartki pomidorów i posypujemy połową tartego na tarce jarzynowej sera żółtego. Śmietanę doprawiamy solą ,pieprzem kolorowym do smaku i dodajemy resztę startego sera mieszamy i polewamy po wierzchu zapiekankę i wstawiamy do nagrzanego do 210* piekarnika i zapiekamy wszystko 25 minut.
3.Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką . Pycha!
Komentarze