Jagodowa panna cotta ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na patelni umieszczamy jagody, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, ściągamy z ognia gdy cukier się rozpuści. Następnie, jagody przecieramy przez sito.
2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, pozostawiany na chwilę by spęczniała.
3. Mleko i śmietanę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, ściągamy z gazu dodajemy żelatynę, ciągle mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z jagód, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Rozlewamy do szklanek czy pucharków (u mnie do 4), wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
5. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną 30%, pod koniec dodajemy cukier puder. Przygotowaną śmietanę kładziemy na masie jagodowej, polecam za pomocą szprycy. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami.
Komentarze