Jagodowa Panna Cotta ze Śmietaną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panna cotta jest to deser który chyba każdy zna, można go zrobić o różnym smaku, u mnie dzisiaj smak jagodowy :) z dodatkiem śmietany:)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA MASĘ JAGODOWĄ:

    230g jagód (na dolną masę)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    12g żelatyny
    odrobina zimnej wody

    250g mleka
    250g śmietany 30%
    8g cukru waniliowego
    1 łyżka cukru

    SKŁADNIKI NA ŚMIETANĘ:

    100g śmietany 30%
    250g serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    30g jagód (do ozdoby na wierzch)

Jagodowa panna cotta ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na patelni umieszczamy jagody, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, ściągamy z ognia gdy cukier się rozpuści. Następnie, jagody przecieramy przez sito.
    2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, pozostawiany na chwilę by spęczniała.
    3. Mleko i śmietanę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, ściągamy z gazu dodajemy żelatynę, ciągle mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z jagód, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
    4. Rozlewamy do szklanek czy pucharków (u mnie do 4), wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    5. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną 30%, pod koniec dodajemy cukier puder. Przygotowaną śmietanę kładziemy na masie jagodowej, polecam za pomocą szprycy. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy