Jabłka w cieście winnym ( na około 25 szt)

0 (0 ocen)

Można podać posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną i owocami.

Składniki:

  • • 3 duże jabłka
    • Sok z 1 cytryny
    • Cynamon
    Na ciasto winne:
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 jajka
    • ¼ l wina czerwonego wytrawnego
    • 40 g masła
    • Łyżeczka cukru pudru
    • Szczypta soli
    • Olej do smażenia
    • Cukier puder do posypania

Jabłka w cieście winnym ( na około 25 szt) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne specjalnym nożem, obieramy i kroimy w plastry ok 1 cm grubości.
    Przekładamy na talerz , skrapiamy sokiem z cytryny i obficie posypujemy cynamonem.
    Ciasto winne:
    W misce mieszamy mąkę z winem, dodajemy roztopione zimne masło i żółtka.
    W innej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie drewniana łyżką całość.
    Plastry z jabłek zanurzamy w cieście, smażymy na złoty kolor z obu stron w rozgrzanym oleju.
    Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
    Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy