jabłka w cieście

0 (0 ocen)

Pamiętam, jak robiła je moja babcia, gdy nam chciało się coś słodkiego.

Składniki:

  • • 2 jabłka • 20 dag mąki krupczatki • 15 dag masła • żółtko • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli • cynamon • brązowy cukier • cukier puder do posypania

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli wyrabiamy gładkie ciasto .Owijamy go w folię i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze talarki. Każdy talarek obsypujemy cynamonem i opruszamy brązowym cukrem. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto chłodzimy i dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy jabłko i zlepiamy na pół. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.Ostudzone ciastka opruszamy obficie cukrem pudrem. Najlepiej smakują następnego dnia.

Porady

Najlepsze są następnego dnia po upieczeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy