Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
Ciasto wkładam do lodówki na około 15 – 20 minut.
1 / 3 ciasta odkrawam i wkładam na zamrażalki a resztą wylepiam brytfannę (36 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wykładam równomiernie starte na dużych oczkach jabłka (można całość posypać cynamonem). Na wierzch trę część ciasta, które było w zamrażalce.
Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 – 200 C, i piekę około 30 – 40 min, aż całość się zarumieni.
Gdy ciasto przestygnie, posypuję cukrem pudrem.
Komentarze