Jabłecznik na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Szybko, smacznie.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej tortowej
    200 g masła, bardzo zimnego
    100 g cukru
    2 żółtka
    Dodatkowo:
    5 – 6 jabłuszek, najlepiej kwaskowatych

Jabłecznik na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam, dodaję masło i cukier. Siekam nożem tak długo, aż masło będzie w kawałeczkach. Następnie dodaję żółtka i całość szybko zagniatam w zwarte ciasto. Ważne, by nie zagniatać ciasta długo. Im krócej tym lepiej.
    Ciasto wkładam do lodówki na około 15 – 20 minut.
    1 / 3 ciasta odkrawam i wkładam na zamrażalki a resztą wylepiam brytfannę (36 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na ciasto wykładam równomiernie starte na dużych oczkach jabłka (można całość posypać cynamonem). Na wierzch trę część ciasta, które było w zamrażalce.
    Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 – 200 C, i piekę około 30 – 40 min, aż całość się zarumieni.
    Gdy ciasto przestygnie, posypuję cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy