Imbir kandyzowany.

0 (0 ocen)

Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń .

Składniki:

  • 250g kłącza imbiru
    400g cukru trzcinowego
    0,5 l wody
    Sól szczypta

Imbir kandyzowany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Syrop 1. Kłącze obrać i pokroić na cienkie plasterki. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu 10min.
    Odcedzić imbir i czynność powtórzyć jeszcze dwa razy .Przesączu nie wylewać.
    Odcedzony imbir i cukier zalać wodą i gotować powoli ,aż syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu.
  • Imbir kandyzowany 2. Plasterki wyjąć i ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze trzcinowym. Pozostawić do wyschnięcia. Suchy w szczelnie zamkniętym , ciemnym naczyniu można przechować kilka miesięcy.
  • Herbata z imbirem 3. Otrzymany syrop mieszamy z pozostawionym przesączem i wykorzystujemy jako poranny dodatek do herbaty ,mleka lub ciepłej wody. Bardzo korzystne jest dodanie 1 łyżeczki do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy