Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

danie na obiad

  • 60 min

Składniki:

  • na gulasz;
    500 g ryby w tuszce np Nototenia
    300 g boczniaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    3 pomidory bez skórki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    szczypta tymianku
    szczypta oregano

    na bliny
    0,5 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki gryczanej
    1 szkl tłustego mleka
    1 szkl wody
    3 jajka
    15 g drożdży
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru

Gulasz rybny z boczniakiem i bliny gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. gulasz; Rybę umyć, oskrobać łuskę, Ułożyć w naczyniu i ugotować na parze.
    Do garnka wkroić cebulę, dodać tłuszcz i przyrumienić, następnie dodać posiekane boczniaki, poddusić na tłuszczu, dodać marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, przyprawić do smaku, podlać wodą i dusić do miękkości, Dodać pomidory pokrojone w kostkę i koncentrat , na koniec odparować z nadmiaru płynu.

    przygotować bliny; Wodę z mlekiem wymieszać, dodać sól i cukier oraz drożdże. Kiedy sie rozpuszczą dodać mąki i wymieszać ciasto na bliny. Pozostawić w cieple, a kiedy się podniesie smażyć duże bliny patelnię smarując kawałkiem słoniny.

    Podawać wedle uznania, z blinami zwiniętymi w rulon , przełożone gulaszem na pół lub inaczej.

Komentarze

Podobne przepisy