Będzie "szpinakowo", prawdziwa rozkosz podniebienia. Podpowiem po cichutku,że panowie (a znam takich kilku) bardzo sobie cenią tę przekąskę do kufla dobrego piwa.
20 min
Składniki:
Szpinak , może być mrożony około 40 dkg
Śmietana 18 % 3 łyżki lub mleko
1 łyżka mąki do zagęszczenia szpinaku
3 ząbki czosnku
sól i sok cytrynowy
2 bagietki
3 jaja
3 plastry szynki lub innej wędliny
parmezan starty lub inny twardy żółty ser do posypania
Grzanki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.. Szpinak, dowolną ilość przygotować jak dodatek do drugiego dania, czyli: liście poddusić na maśle (szpinak może być mrożony), dodać sporą ilość zgniecionego czosnku ,troszkę śmietany lub mleka , leciutko oprószyć mąką do zgęstnienia, przyprawić wegetą , pieprzem , czym kto woli. Bagietkę kroić ukośnie w zgrabne kromeczki. Na patelni usmażyć jajecznicę z odrobinką szynki lub boczku, dość gęstą, ułożyć na pieczywie, następnie przykryć "kołderką" szpinaku posypać parmezanem lub dowolnym ,twardym żółtym serem. Zapiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia. Znikną jak kamfora !
Komentarze