Grzanki z krewetkami i jarmużem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zapieczony jarmuż staje się chrupiący i bardzo przyjemnie komponuje się z krewetkami.

  • 15 min

Składniki:

  • kilkanaście krewetek
    pełnoziarniste pieczywo
    kilka liści jarmużu
    2-3 ząbki czosnku
    masło
    parmezan
    pieprz
    sól

Grzanki z krewetkami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kromki pełnoziarnistego pieczywa smarujemy masłem i układamy na nich kawałki liści jarmużu i całość posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowane kromki układamy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na około 10 minut, tak aby chleb stał się chrupiący. Gdy grzanki się pieką, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i przez kilka minut podsmażamy na nim krewetki razem z drobno posiekanym czosnkiem. Pod koniec smażenia doprawiamy krewetki do smaku solą oraz pieprzem. Na upieczonych grzankach układamy gorące krewetki - możemy je po wierzchu posypać jeszcze odrobiną parmezanu. Grzanki podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy