Gruszki z ricottą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny aż będą al dente. Wyjmujemy i studzimy. Wodę od gotowania gruszek zostawiamy. Czekoladę kroimy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2 łyżki wody od gotowania gruszek.
Do serka dodajemy ciepłą czekoladę, mieszamy i przekładamy do woreczka foliowego. Odcinamy końcówkę i napełniamy kremem gruszki.
Lekki sos: do garnuszka wlewamy wodę od gotowania gruszek, dodajemy sok malinowy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do garnuszka, mieszamy. Gotujemy przez chwilę. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
Na talerz wykładamy sos, gruszki dekorujemy białą czekoladą i miętą.
Komentarze