Gruszki z ricottą i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Słodkie, soczyste gruszki w połączeniu z serkiem i czekoladą to pyszny i elegancki deser. Polecam na rodzinne uroczystości.

  • 50 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • zestaw b
    składniki podstawowe z zestawu:
    75 g ricotty
    40 g ciemnej czekolady 45%
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 średnie gruszki
    składniki robocze:
    1/2 l wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    100 ml wody od gotowania gruszek
    2 łyżki soku malinowego
    1 łyżka zimnej wody
    dekoracja:
    1 ząbek białej czekolady
    mięta

Gruszki z ricottą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy i gotujemy w wodzie z cukrem i sokiem z cytryny aż będą al dente. Wyjmujemy i studzimy. Wodę od gotowania gruszek zostawiamy. Czekoladę kroimy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej 2 łyżki wody od gotowania gruszek.
    Do serka dodajemy ciepłą czekoladę, mieszamy i przekładamy do woreczka foliowego. Odcinamy końcówkę i napełniamy kremem gruszki.
    Lekki sos: do garnuszka wlewamy wodę od gotowania gruszek, dodajemy sok malinowy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i wlewamy do garnuszka, mieszamy. Gotujemy przez chwilę. Białą czekoladę kroimy w drobną kosteczkę.
    Na talerz wykładamy sos, gruszki dekorujemy białą czekoladą i miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy