Gruszki pieczone z orzechami i ricottą

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Proste, szybkie i niebrudzące dłoni - do tego zawierające mnóstwo witamin i mające zbawienny wpływ na procesy myślowe dzięki obecności orzechów ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • - Dojrzała gruszka: 2 sztuki
    - Serek ricotta: 110 gramów
    - Orzechy włoskie całe - połówki: 4 sztuki
    - miód: 2 łyżki

    - cynamon: 2 łyżeczki
    - miód: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Gruszki pieczone z orzechami i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie pieczonych gruszek 1. Serek ricotta rozgnieść w miseczce i połączyć z dwoma łyżkami miodu. Gruszki starannie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i nieco powiększyć otwór, uważając by nie przebić skórki. W zagłębieniu ułożyć po połówce orzecha, wypełnić ricottą z miodem.
  • 2. Gruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu cynamonem (dwie łyżeczki to wartość umowna, można ją dowolnie regulować w zależności od tego jak bardzo się lubi przyprawę). Pokropić nitkami z miodu i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut, do czasu gdy ser się przyrumieni a skórka owoców straci jędrność.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować