Gruszki w winie

0 (0 ocen)

  • 5 min

Przepis niezwykle prosty, a ta przystawka zaskoczy każdego gościa.

  • 5 min

Składniki:

  • 4 gruszki
    1 szklanka wody
    2 szklanki półsłodkiego wina
    4 goździki
    laska cynamonu
    polewa czekoladowa

Gruszki w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać.
  • 2. W garnku zagotować szklankę wody z cynamonem i goździkami.
  • 3. Gruszki włożyć i gotować pod przykryciem 10-15 minut.
  • 4. Dolać wino i dalej gotować do miękkości (bez przykrycia).
  • 5. Talerzyki polać polewą czekoladową i układać na nich gruszki.

Porady

Zamiast półsłodkiego wina można użyć wytrawnego. Wtedy jednak do wody wsypujemy 2 łyżki cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy